Charlotte Enström

From Within - The Collection


2003-2007

Artist Clothing Show 2003

Charlotte Enström arbetar i kollektionen "from within" med kläder som personliga innehållsförteckningar. Erfarenheter av fysiska skador och tillstånd har förflyttats från kroppen till plaggen. Det inre har tagit plats i det yttre. Gränsdragningen mellan kroppens insida och utsida rubbas genom snitt och sömmar på plaggens yta. Kjolar med knivskarpa snitt visar foder som missar sitt syfte att dölja och skyla. Ett lösryckt hårsvall som mönstertryck på en skjorta prövar vår uppfattning om det begärligas gräns. När det övergår i avfall förpassas och förskjuts det från kroppen.

Orden snitt, skärning, fall infinner sig så snart man talar om kläder. Plagg är skurna. Den som syr tvingas ofta sprätta upp.Varifrån alla dessa ord som leder tanken till skador och misshandel? De har fått fäste i Charlotte Enströms kollektion.

Plaggen framkallar motstridga känslor. En kjol med fall. Frikostigt svajar den kring den som går. Men den är sönderstungen som av skador, sår, smärta. Samtidigt erbjuder den botemedlet, möjligheten till smärtlindring De små håligheterna kan vara behållare för smärtstillande medel. Långtidsverkande eller mot akut smärta, fysisk eller själslig. Kjolen som portabel doseringsbox för läkemedel. En kjol för fru Scarface?

Om kläder är led i framställningen av oss själva omöjliggör sig Enströms kläder som bidrag till idealbilder. Med sina blottor avlägsnar de sig från den oftast eftersträvade effekten och framhäver snarare det som skulle överskylas.

Margareta Klingberg, Stockholm 2003

The From Within collection is part of the Artist Cltohing project run by Ulrika Gunnarsdotter from 2003 -