Charlotte Enström

Miss Mühlenberg-Center

I verket skapar Charlotte Enström en berättelse om shopping och identitetsskapande. Mühlenberg-Center är ett köpcenter som ligger ett kvarter från Charlotte Enströms bostad i östra Prenzlauer Berg i Berlin, dit hon flyttade för två år sedan. Området bebos huvudsakligen av låginkomsttagare från det forna Östberlin vilket också präglar utbudet av varor i köpcentret och besökarnas habitus.

Fältöverstens köpcenter har haft en stor plats i Charlotte Enströms vardag under de år hon bott på Gärdet i Stockholm och projektet Miss Mühlenberg-Center är på många sätt en jämförelse mellan Fältöversten och Mühlenberg-Center. Skillnaden mellan dom båda kunde dock inte vara större.

Genom sitt arbete försöker Enström bearbeta och undersöka den identitets-kollision som hon upplever under sina dagliga besök i Mühlenberg-Center, en kollision som sker på flera plan - mellan väst och öst, det svenska och tyska, klasstillhörighet och kulturell identifikation.

Berättelsen om Miss Mühlenberg-Center handlar delvis om rädslan för att bli så uppslukad av den miljö man dagligen befinner sig i att man utplånar sin identitet. Charlotte Enström har köpt in kläder i Mühlenberg-Center till en kollektion för Artist Clothing och har sedan låtit sig fotograferas iklädd de tolv outfits som kollektionen utgörs av inne i och utanför shoppingcentret.

De fotografier som ingår i bildspelet som visas i Fältöversten visar på Miss Mühlenberg-Centers försök att smälta in sin omgivning. Det verkar som hon har lyckats för de människor som befolkar köpcentrets butiker och pubar och som vill fotograferas vid Miss Mühlenberg-Centers sida, verkar ha tagit henne till sitt hjärta.

Jon Brunberg

The Miss Mühlenberg-Center collection is part of the Artist Cltohing project run by Ulrika Gunnarsdotter from 2003 -