Charlotte Enström

Crowd - Storsjöyran/Storsjöteatern

Short interview about the project in Länstidningen Östersund (swedish):

"Charlotte Enström, som visar sin utställning "Crowd" i Storsjöteaterns foajé från onsdag till lördag nästa vecka.

Vem är du?

– Jag är född i Norråker, men uppvuxen i Östersund. Numera bor jag i Stockholm där jag jobbar som konstnär. Under flera år har jag varit bosatt i Berlin och där har jag fortfarande en fot kvar.

"Crowd" består av teckningar av Yranpubliken längst framme vid kravellstaketet. Berätta om projektet!

– Det var flera år sedan jag började fota publiken framme vid scenen och sedan teckna av människorna. Jag har intresserat mig för det som händer i folksamlingar när all koncentration och energi riktas åt samma håll, när man delar en intensiv upplevelse och samtidigt det paradoxala i att uttrycken som förmedlas hos individerna blir så skiftande.

Hur då, menar du?

– Det blir på samma gång både introvert och extrovert och kan likna vilket väckelsemöte som helst. Ibland kan upplevelsen nästan tangera en gruppsykos när det blir riktigt lyckat. Det är intressant att studera och kul att teckna av. Man identifierar sig med alla. I foajén kommer jag att visa omkring tio teckningar.

När började du teckna?

– Som många barn tyckte jag om att teckna som liten men var inte superbegåvad. Att bli konstnär tror jag handlar om andra saker, om att man vill fortsätta leka som vuxen och bygga upp andra världar och så. Det var när jag gick på Birka folkhögskola som jag började måla litegrann. Sedan dess har jag gått flera konstskolor, bland annat i Småland, Stockholm och Göteborg.

Vad missar du inte på årets Yra?

– Det ska bli spännande att gå på de lite mindre spelningarna, med artister som jag inte känner till, under onsdagen och torsdagen. Sedan ska det bli kul att se Alice Cooper.

Kommer du att teckna av hans publik?

– Jag vet inte, jag vill ju det, men det börjar bli så trångt där framme. Det är för många fotografer och de är i vägen och skymmer publiken, enligt mig, skrattar hon.

Fotnot: I september i fjol ställde Charlotte Enström ut för första gången i Östersund, då i Ahlbergshallen."

Sara Strömberg, Länstidningen